23 sierpnia 2010

Tunezyjska chałwa Roullette oraz inne smaki




Oda do chałwy

O ty mała sztabko kruszcu bezowego,
Której Twego smaku niepowtarzalności
Chroni zimnej puszki metalu twardego
Warstwa - strażnik wiecznej twej tajemniczości.
W rajski zbiwszy cię chrzęszczący miękko beton,
Twe lico wnet uchyla niezmiennie kuszące
- otwieracz do konserw...


Niechaj, kogo słodka chuć dzisiaj zamroczy,
Chyląc nad puszeczką rozognione czoło,
Wie, że w tej niebiańskiej aurze tak uroczej,
Wszystko co złe w dobro słodycz zmienia w koło.
O chałwo ! Z okowów żelaznych wylatuj
Swym smakiem bakalii, aromatem słońca
- dogadzaj bez końca...


Patrz na lud wielbiący twój nektar żywota,
Serca i żołądki, co karmisz weselem.
Kiedy już nadejdzie na ciebie ochota
Natenczas słodka, gdy z innymi ją dzielę.
Bądź nam wszechobecna przez wieczory, noce,
Bo życie bez Ciebie sens miewa szarawy
- bądź do gorzkiej kawy...


Dzieckiem w kolebce kto chałwę spijał z mlekiem
Matczynym, ten młody stal każdą rozpruje.
Gdzie wzrok nie sięga w kraje wyruszy dalekie,
Z armią rozkoszy na chałwę zapoluje.
Razem przyjaciele! Atakując raje
Orzechową słodycz posiądziemy świata
- by zielone wspomnieć lata...


Ci, co smakiem wielbią - rwąc nieczułość puszki,
Dosięgając sedna przez orzechów słodycz,
Kiedy już posiądą eliksir, to złóżmy
Hołd tym tropicielom, bo to rajska zdobycz.
Ten wśród smaków słońca nie splagiatowany,
On to może w polu pobić każdy inny
- jedyny, rodzinny...


Ale jak w rodzince, kiedy klimat zmienny,
A codzienność miesza zwykle z marzeniami
Smak rzeczywistości - krzak wysokopienny,
Który kolczastością nie zawsze jest z nami,
Więc kiedy słodyczy przesyt poczujemy,
To harissy życia pragnąc co niemiara
- zeżremy tatara... /Roullette/


W Tunezji można też posmakować:
  • Chlebek z harissą  /pastą z papryczek chili. W składzie tej pasty jest papryka, czosnek, kolendra, kminek, mięta i oliwa/  skropioną cytryną.
  • Brik - pieróg z cieniutkiego ciasta /przypominającego francuskie i strudlowe jednocześnie/  z farszem z tuńczyka z siekanym jajkiem. Ciasto już jest u nas w sklepach.
  • Ryby nacierane czosnkiem, szafranem, kminkiem oraz papryką. Smakują pieczone w termoobiegu. Wersja hiszpańska wymaga podlewania winem podczas pieczenia.  Potrzebne cała butelka wina. Z butelki wlać wino do kieliszka i na stołową łyżkę. Tym z łyżki skrapiać rybę, to z kieliszka wypić.  Powtarzać, aż  do wyczerpania:)
  • Odżdża - jajka w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem pasty harissa.
  • Kasza kuskus  z gulaszem  i sałatkami.
  • Baklava  - ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem. Moje jest "improwizowane",  nie takie smaczne, ale mniej słodkie.
  • Herbata z dodatkiem prażonych migdałów lub orzeszków pinii.   
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak opublikować komentarz?

Jeśli nie masz KONTA GOOGLE, to..można wybrać:

- NAZWA /ADRES URL - w..okienku NAZWA wpisać nick i w..okienku ADRES wkopiować adres swojego bloga.

- ANONIMOWY - w tej opcji proszę podpisać się w..komentarzu.

W komentarzu można stosować kursywę i czcionkę pogrubioną.