23 sierpnia 2010

Egipt. Hani'an ! Smaczek na Egipt ?


      
       W Egipcie są duże odległości. Trudno odwiedzić wszystkie warte chociaż krótkiego spojrzenia miejsca podczas jednej wycieczki. Kto raz pojedzie, czuje niedosyt i chce kolejny raz jechać "do poprawki".
 

       Dla tych, co planują tylko raz i z biurem podróży, najrozsądniejszą i najmniej uciążliwą opcją zdaje się być rejs po Nilu /podróż w czasie - do starożytności/, przejazd pociągiem nocnym do  Kairu , a potem wypoczynek w dowolnie wybranym  miejscu i jeszcze wycieczki fakultatywne, jak zasobność konta i siły pozwolą. Ja na wypoczynek polecam Sharm El Sheikh ze względu na piękne rafy. Chociaż w Morzu Czerwonym i u wybrzeży  Hurghady raf koralowych  nie brakuje.
       Za  parę...naście lat może nie być takich możliwości. Już słychać, że zamkną dla turystów Dolinę Królów, a ekolodzy biją na alarm przeciwko masowej turystyce rafowej.

       Kto ma smaczek na Egipt, powinien pamiętać, że w Egipcie nie wtopi się w tłum i nie stanie się na tyle niezauważalny, by móc spokojnie zwiedzać i wypoczywać. Przewodniki podkreślają, że na podróż do Egiptu trzeba się przygotować. Ja dodam: koniecznie! Turysta przygotowany nie będzie niczym zszokowany i potrafi zrozumieć ludzi wychowanych w zupełnie innej religii i kulturze.


Pora na tradycyjne egipskie jedzenie  

- shorba ads - zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
- molochija - gęsta zupa z liści warzywa podobnego do szpinaku, lekko kleista - niedobra
- kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym,
- ta'amija/falafel - smażone kulki ze zmiksowanej ciecierzycy/fasoli
- kufta - kulki z mielonej baraniny, z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie
- shoarma - chlebek nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
- torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
- umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
- basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
- mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
- ads - zupa gęsta fasolowa
- isan asfur - zupa gotowana na wołowinie z drobnym makaronem, który kształtem przypomina ptasie języczki (stąd nazwa zupy)
- makaron beszamel - egipska lasanga z mięsem mielonym w sosie beszamel. Wersja bez makaronu to kusa beszamel - zamiast makaronu jest cukinia.
Krewetki, małże, homary, kraby - smażone, z grilla - tańsze, niż wszędzie na świecie.


hani'an
 czyli smacznego - mówi się nie przed, ale po posiłku.
Smacznego - życzę po naszemu - przed :)

komentarze - zlikwidowane przez BLOOG.PL. WP.

dodano: 26 listopada 2011 19:14
Molochija - Molokhia = Mistrzostwo Swiata !!!! Pychota!!!! Polecam wszystkim! natomiast hani'an nie po posilku a po napoju :)
autor aga



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak opublikować komentarz?

Jeśli nie masz KONTA GOOGLE, to..można wybrać:

- NAZWA /ADRES URL - w..okienku NAZWA wpisać nick i w..okienku ADRES wkopiować adres swojego bloga.

- ANONIMOWY - w tej opcji proszę podpisać się w..komentarzu.

W komentarzu można stosować kursywę i czcionkę pogrubioną.